Balder Blog

English translation of this transscript with screencaps from TV-program:

Balder Blog 5 juni 2009 - Holland: VVD’s Mark Rutte’s plea for more freedom of expression in the Netherlands - transscript   Mark Rutte interview Knevel en van den Brink EO

Mark Rutte, Thomas Zijlma, Hans Neven en Reinier van den Berg dinsdag 26 mei 2009 om 23:06

Transscriptie van het gedeelte van de uitzending waarin Mark Rutte optreed

26 Mei 2009

Mark Rutte, U heeft vandaag een plan gepresenteerd om de vrijheid van meningsuiting uit te breiden, laten we even kijken naar beelden van een demonstratie, en als je goed luistert dan hoor je wat er in de menigte wordt geroepen:

Demonstratie Moslim extremister en Antifa in Holland

Intifada, Intifada, Palestina vrij, Hamas, Hamas, Joden aan het gas..

In Uw Nederland mag je dat zeggen, Hamas, Hamas, Joden aan het gas?

 
  Knevel & Van den Brink
 
  Mark Rutte - VVD
 
  Hamas Hamas, Joden aan het gas
 
  Gregorius Nekschot Cartoon
Profeet Muhammed ontmaagden Aisha
  Ernst Hirsch Ballin Paul Velleman
  Ernst Hirch Ballin
Minister van Justitie
Paul Velleman
Officier van Justitie
 
  Theo van Gogh - Halal geslacht

Misschien is het maar beter dat je weet dat mensen deze onzin uitkramen want dan kun je het ook bestrijden, hé in het debat. Het zijn natuurlijk vreselijke uitspraken.. of het gezegd kan worden, ik denk in zo'n demonstratie misschien wel, maar als je een radicale imam hebt die in een moskee waar hij iedere vrijdag oproept om Joden aan het gas te helpen, dan zou er een situatie kunnen zijn dat het leidt tot geweld tegen zo'n bevolkingsgroep, en dan zou het niet mogen.

Dus het hangt wel een beetje van de setting af, ik denk in deze situatie wel.

U zegt: Niet alles mag, aanzetten tot geweld mag niet?

Nee je mag natuurlijk nooit aanzetten tot geweld, maar waar ik mij grote zorgen over maak is de vrijheid van meningsuiting in Nederland, we hebben nog precies een jaar geleden werd de cartoonist Gregorius Nekschot door 10 man van zijn bed gelicht, dat is dus die man die die gekke cartoontjes maakte, ik spreek die man af en toe telefonisch, en nog steeds is het openbaar ministerie bezig een zaak tegen hem voor te bereiden, en nou hoor je van zo iemand wat dat met je doet, als in Nederland, we dachten dat het hier nooit zou gebeuren, wordt aangeklopt en er 10 man voor je deur staat en zegt wilt U even meekomen, want U maakt tekeningen die door anderen blijkbaar zo beledigend worden ervaren dat we U daarvoor oppakken.

Het was de politie die hem in opdracht van het Openbaar Ministerie arresteerde, hè dat gebeurde vorig jaar?

Ja goed die agenten deden hun werk, maar het openbaar ministerie gaf die opdracht, de minister van justitie heeft tot 10 keer toe met het OM daarover overlegd, ik heb ook in de kamer gezegd het heeft de schijn van een politieke arrestatie, dat hou ik ook staande, ik vind dat zeer ernstig maar we hebben ook Theo van Gogh gehad in 2004 met de reactie daar van een aantal partijen was, dan moeten we de artikelen over godslastering gaan aanscherpen, toen Theo van Gogh was vermoord. Ook totaal verkeerd natuurlijk. Wat je moet hebben in Nederland vind ik dat als U en ik het oneens zijn, dat wij dat uitvechten met argumenten. Nooit met geweld, maar ook niet voor de rechter, zo min mogelijk voor de rechter.

U zegt het komt nou te vaak voor dat mensen dingen niet durven zeggen die ze wel willen zeggen?

Zo is het hè; in Nederland merk je nu, dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat er helaas een kleine groep is in de moslim populatie die radicaliseert of die de neiging heeft tot fundamentalisme, en dat is precies zo'n groep die ook buitengewoon gewelddadig zich opstelt tegenover mensen die harde uitspraken doen over de Islam, en daar zijn bijvoorbeeld kolonisten bij Buitenhof maar ook anderen, die zeggen ja wij voelen ons geremd in onze uitingen, ik vind dat zeer slecht..

I denk ook voor een land dat je veel verder komt met z'n allen, dat je sterker wordt, ook de mensen die van buiten hier naar toe zijn gekomen, de allochtonen sterker worden als ze leren omgaan met dat soort opvattingen.

U stelt een aantal wijzigingen in het wetboek voor, en daar wordt nog aan gesleuteld, wat mag er straks wel wat nu nog niet mag? Kunt U een concreet voorbeeld noemen van iets wat nu verboden is dat straks mag?

Ja bijvoorbeeld, er wordt nu gesproken over groepsbelediging in het wetboek dus wat je nu ziet, de aanklachten het hof van Amsterdam heeft nu gezegd tegen het OM dat U zult toch Geert Wilders vervolgen wegens zijn uitspraken over de Islam wat hij eigenlijk zegt is, ik vind Uw jasje niet mooi, en dan zegt het hof van Amsterdam, dan beledig je meneer Knevel, hè niet het jasje maar meneer knevel, je zegt iets over de Islam en dan beledig je de mensen die de Islam aanhangen..

Valt mee toch?

In dit geval valt het.. mee.

Maar dat is dus de zogenaamde indirecte belediging, het kabinet wil die gaan toevoegen, waar nu al in de wet staat dat groepsbelediging niet mag..

Kijk, ik vind ook, en daar hadden we het net over met die flapdrol uitspraak van Marijnesse, die is helemaal buiten deze discussie want het is natuurlijk zonder enige context.

Ik vind ook dat als dingen gezegd kunnen worden dat je ze niet hoeft te zeggen. Dat is beschaving hè?

Wij gaan elkaar niet zitten te.. je probeert het beleefd te houden. Maar als iemand ervoor kiest om met de meest felle bewoordingen dat te doen, dan heb ik maar liever dat hij dat doet hè, ook het bekende verhaal van de holocaustontkenning

Mag dat?

 
  Wie ontkend er nou eigenlijk 'de holocaust'?
(Cover geen deel van programma - Balder)
   
 
  Mark Rutte - Mein Kampf toestaan
   
 
  Homoseksualiteit is schadelijk voor de samenleving in het algemeen
 
  Imam El Mundi: Uitsterven
 
  Klaus Bondam - Homoseksuele Burgemeester van Kopenhagen
(geen deel van Tv-programma - Balder)
  Bondam: ik geloof niet dat je als homoseksueel geboren wordt. Ik was in mijn jeugd omgeven van vrouwen en had een zwakke vader. B.T.

Nou er zijn idioten die de holocaust ontkennen, ik wil het dan maar weten wie dat is, dan kan ik namelijk laten zien van jongen ik heb hier een bibliotheek vol met bewijs en er zijn nog steeds mensen in leven die dat vreselijks hebben meegemaakt, of daar mensen hebben verloren, zullen we even naar de feiten gaan kijken

Dus ook Mein Kampf niet meer verbieden dan?

En inderdaad, ik ben historicus ik heb überhaupt niet begrepen, dat is een belachelijk boek, maar als je Mein Kampf verbied geef je ook anderen de gelegenheid om te zeggen we gaan de Koran verbieden, wat ik net zo idioot vind.

Dus Mein Kampf mag wat U betreft gewoon in Nederland uitgegeven worden?

Ja ja goed, ik vind dat dat mag en ik hoop natuurlijk dat dan leidt tot discussie en dat dat allemaal helemaal verkeerd is, maar dan kun je daar gewoon met elkaar over praten, en dat maakt de samenleving sterker.

Ik wil dat Nederland in alle opzichten een sterk land is, dat we met elkaar wat aankunnen en ik geloof ook dat dat kan.

Laten we nog even naar een ander voorbeeld kijken van wat er gebeurd is in Nederland rond dit thema..

Imam EL Mundi

Homosexuality is dangerous for society in general, and especially for the Dutch I think. If this phenomen spreads among youngsters, among boys as well as girls, this will lead to annihilation.

Homosexuality will not be limited to those who have the illness, but can spread.

Van de VVD mag je in de toekomst de meest vreselijke dingen over homos gaan zeggen..

Nou dat is een vraag.. ??? en ik hebben vandaag een opzet gepresenteerd hoe dat wetsontwerp er uit zou moeten zien, en er is één uitermate principieel en lastig punt en dat heeft te maken met discriminatie, kijk wat natuurlijk nooit mag ook bij onze plannen is discriminatie bij de ingangen van discotheken of de arbeidsmarkt. Dat mag natuurlijk nooit.

Hier is natuurlijk het risico dat als zo'n Imam, zal dit wel zijn neem ik aan..

Dat is die Imam El Mundi..

Als zo'n imam dit soort idiote uitspraken doet, dan kan dat leiden tot ja laat ik zeggen bepaalde groepen zich uitgesloten voelen, zeker groepen die een bepaalde eigenschap hebben, dat ze man of vrouw zijn, of blank of zwart of homo of hetero waar ze ook bij geboorte allemaal niets aan kunnen doen, dat overkomt je en je hebt die huidskleur je hebt dat geslacht, je hebt die seksuele oriëntering..

En dat is dus iets wat wij gevraagd hebben ook aan mensen die met ons meelezen, we gaan die discussie nu aan..

Maar je kan die Imams toch helemaal niet meer aanpakken zo?

Radicale Imam mag? Alles zeggen van de VVD?

Als je maar niet aanzet tot geweld?

Nee, nee want ook als de, op dat punt de discriminatie niet verboden zou zijn kun je nog steeds die Imam aanpakken op twee andere gronden. Ten eerste als hij geen Nederlander is, kun je hem uitzetten omdat hij de integratie tegenwerkt, en het tweede is dat wij weten, ook van de veiligheidsdiensten, dat in een klein aantal moskeeën een radicalisering tendens aan de gang is, die direct ingaat tegen de belangen van de staat en dus die echt bezig zijn om geweld voor te bereiden, en op basis daar van kun je die Imams nog steeds het land uitzetten..

Maar haat zaaien mag, van U straks. U wilt het haatzaai artikel wilt U schrappen?

Ik wil het schrappen, en daar waar het niet leidt tot geweld tegen personen vind ik, dat als mensen dat soort opvattingen hebben ik dat maar liever wil weten, en met hen kunnen discussieren.

Bent U niet vreselijk bang voor een verruwing van de samenleving?
Kijk een op internetfora wat er gruwelijk gescholden wordt in Nederland.

En U zegt, jongens voortaan mag je van de VVD mag je alles zeggen over iedereen, als je maar niet oproept tot geweld.

Ja ho, allereerst zeg ik, der is altijd een eerste grens in jezelf.

Ja maar een heleboel mensen hebben dat niet... [..] meneer Rutte!

Gelukkig hebben de meeste mensen die grens wel.

Een heleboel mensen hebben dat niet!

De meeste mensen, wacht nou even laten we eerst met elkaar vaststellen, de meeste mensen hebben die grens wel, dat is heel belangrijk het is namelijk de persoonlijke verantwoordelijkheid, dat is de zelfcensuur, die niet anderen je opleggen, met bedreiging van geweld etc., maar die je je zelf oplegt je hoeft niet alles te zeggen wat je wilt zeggen.

Maar nou is Uw stelling dat als je zou toelaten dat extreme uitlatingen gedaan worden, dat dat zou leiden tot een verruwing van de samenleving.

Ik heb de overtuiging dat het tegenovergestelde zal gebeuren, wat je nu ziet in Nederland, met de opkomst van helaas een kleine groep Moslims die radicaliseert, of die te fundamentalistisch wordt, dat er een soort risico is van een tweede multicultureel drama, we hebben dat al in de jaren 80 en 90 gehad dat je dus dingen niet bespreekt, dingen gaat toedekken waarvan ik zou zeggen het zou goed zijn dat die gewoon wel besproken kunnen worden, dan kun je ze namelijk ook weerleggen. Nou is er één voorbeeld in de wereld waar dat gebeurd ..

Namelijk?

Dat voorbeeld is Amerika..

Laten we er even naar gaan kijken wat daar gezegd wordt in Amerika:

 
  Antie homo protest - Washington, USA
   
 
  Flikkers verdienen het om te sterven. Dat is God's wil
 
  Mark Rutte - Vrijheid van spreken
   
   
   
   
 
  Hans Neven School Hoofd

(Demonstrators USA)

Do you think homosexuals should be put to death?

yes that's the standard of God!

So you believe it?

Fags are worthy of death, that's the standard of God!

Nou ik schaam me even voor eh de stem van God, dat zeg ik er maar even bij, maar dit mag allemaal volgens U gezegd worden?

We hebben afgelopen zaterdag of zondag zelfs met de huidige wetgeving in Den Bosch gehad in Nederland. Hè dus ook met de huidige wetgeving op het gebied van vrijheid van meningsuiting is zoiets in Nederland al mogelijk, en ik vind het allemaal verschrikkelijk maar laten we wel even met elkaar één ding vaststellen.

Dit zijn kleine splinters, wat in Amerika gelukkig het geval is is dat het overgrote deel van de bevolking, omdat men daar ontspannen omgaat met de vrijheid van meningsuiting, ook in staat is om te zien dat dit natuurlijk halvegaren zijn, extremisten, die je maar vooral aan de rand van de samenleving moet houden.

En je weet ten minste wie het zijn, je weet ten minste wie deze opvattingen hebben, je kunt daar ten minste dan de discussie mee aangaan, ik maar me der zorgen over in Nederland..

Ja je weet wie het zijn, maar je kunt niks, hooguit de discussie aangaan dus..

Ja maar dat is toch wat je wilt? Je kunt namelijk dan de keuze maken of negeren, of de discussie aangaan, hè dat is de keuze die je maakt, maar je voorkomt ten minste in dit soort gevallen dat het de rechter is die zou moeten proberen om daar een uitspraak over te doen.

Hans Neven: Mag ik even wat vragen

Even kort

Is het niet een illusie om te denken dat op grond van rationaliteit en argumenten mensen gaan bedenken dat zij de meest grove dingen niet mogen zeggen?

Wat U graag wilt is dat we discussieren en dat we met argumenten mensen overtuigen?

Maar is het niet een illusie om te denken dat dat werkt?

En in demonstraties en dan..

U mag in één zin reageren meneer Rutte we zijn aan het eind van de tijd

De kern van de zaak is, dat dat om kleine groepen gaat, en dat ik wil dat in Nederland, doordat we met elkaar wel over allerlei zaken kunnen spreken je ook de zuurstof van dat debat de ruimte geeft, en daarmee ook dat land verder helpt.

Wat je anders doet is het toedekken omdat je bang bent voor een kleine groep die misschien misbruikt maakt ervan, en hele vreselijke dingen roept.

Uw standpunt is helder, meneer Rutte....

English translation og this transscript with screencaps from TV-program:

Balder Blog 5 juni 2009 - Holland: VVD’s Mark Rutte’s plea for more freedom of expression in the Netherlands - transscript   

Alle info | Video

Related:

Balder Blog 8 april 2011 - Holland: Flertal for forbud mod ubedøvet ritualslagtning

Update: VVD withdraws support for proposal to abolish blasphemy laws to secure support from fundamentalist Christian Party SGP
De Telegraaf 22 maj 2011 - VVD ziet af van voorstel godslastering

Balder Blog 2 februar 2011 - Hollandske Jøder vil straffe ‘holocaustbenægtere’ med lynjustits ’som spritbilister og fodboldbøller’

Balder Blog 29 oktober 2010 - Holland: Statminister Mark Rutte vil ændre EUs asyl og indvandringspolitik

The final count for the European Elections suggests that the VVD has lost only one seat in the European Parliament, it went from 4 to 3 seats, which was quite a minor loss when one takes into account that Geert Wilders' PVV won 4. Wilders PVV took voters from the Christian Democrats, the VVD and strangely enough also from the extreme left Socialist Party (SP)
De Telegraaf 6 juni 2009 - PVV pakt vooral stemmen af van VVD, CDA en SP

Balder Blog June 3, 2009 - Holland - Holocaust controversy - former party leader Bolkestein supports Rutte’s free speech advocacy

Balder Blog June 3, 2009 - Denial of the Holocaust in Holland - The judicial aspects

Balder Blog 31 maj 2009 - Mark Rutte, formand for det hollandske liberale VVD vil afskaffe holocaust-benægter-love (Den konservative EU-kandidat Peter Norsk ønsker indførelse af holocaustbenægter lovgivning! mm.)

Haaretz May 27, 2009 - Dutch liberal leader Mark Rutte: Holocaust denial should not be a crime

Balder Blog 10 juni 2008 - Jewish Involvement in Immigration and Hate Speech Legislation - Holland


Nederlandstalige artikelen op Balder.org:

Juni 24 2012   Wie Bepalen het Nieuws in Nederland? - Onderzoek naar eigenaars van media corporaties
Juni 30 2010 - Demjanjuk Complot stelt Dreyfus-Affaire in schaduw (Gawain)
Mei 06 2010 - Waarheid, Geschiedenis en Integriteit - Israel, Jodendom, Zionisme - Gilad Atzmon
Apr 01 2009 - Joodse Betrokkenheid bij de Nederlandse Slavenhandel in Westindië, Suriname, Curacao
Jun 05 2009 - Mark Rutte transcriptie interview Knevel & Van den Brink - Holocaust ontkenning
Mei 13 2008 - Deense holocaust onderzoeker ontkracht bewering van 6 miljoen joodse slachtoffers in 'De Holocaust'
Jan 06 2008 - Euromediterranië - Geheimgehouden EU-afspraken over Moslim immigratie
Jan 06 2008 - De Racistische en Suprematistische basis van de Ideologie achter de EU - Coudenhove-Kalergi
- - - - King Arthur - De complete feiten over de holocaust (pdf)
- - - - Gawain - Gawains Weerlegging van Nizkors Holocaustvisie Stop Sjoa Ontkenning - 66 Vragen Ontzenuwd (pdf)

Om Nederland - Joodse betrokkenheid bij immigratie en hate speech wetgeving:

Jun 26 2010 - Belgium: Vlaams Blok politician Roeland Raes sentenced 4 month for alleged ‘holocaust denial’
Jun 05 2009 - Holland: VVD’s Mark Rutte’s plea for more freedom of expression in the Netherlands - transcript
Jun 03 2009 - Denial of the Holocaust in Holland - The Judicial Aspects
Jun 03 2009 - Holland - Holocaust controversy - former party leader Bolkestein supports Rutte’s free speech advocacy
Jun 10 2008 - Jewish Involvement in Immigration and Hate Speech Legislation - Holland


Balder Blog


Clicky Web Analytics